Miten hyödyntää mennyttä? [10.3.2017]

Miten hyödyntää mennyttä? [10.3.2017]

Juuri nyt (eli kirjoitushetkellä 10.3.2017) uskon ja olen viisaammilta oppinut, että paras tapa hyödyntää mennyt ja muistot on päästä niiden kautta tutkimaan omaa kasvua ja ajattelun kehittymistä. Kun tunteet ovat ajan myötä poistuneet jonkun menneen tapahtuman ympäriltä, voi tutkia tyynen analyyttisesti, ulkopuolisen silmin, mitä silloin oikein pääni sisällä tapahtui ja miksi toimin kuten toimin. Siitä saa oikeasti valtavia kicksejä. Samalla pääsee miettimään, miten on tuosta hetkestä ihmisenä kasvanut ja miksi on kehittynyt toisissa asioissa enemmän kuin toisissa? Onko joku ajatusmalli tai uskomus, joka jumittaa edelleen vanhassa eikä kehity. Miksi ei? Miksi pidän kiinni jostain, joka ei palvellut minua silloin eikä palvele nyt?

Tästä syystä aloitankin nyt pitkään alitajunnassa myllänneen ja valmisteilla olleen projektin – julkisen introspektion menneiden päiväkirjamerkintöjen kautta. Tiedän että sinä, lukija, pääset tässä foorumissa melko syvälle mieleni syövereihin. Mutta on tullut aika lakata sitä pelkäämästä – saatanhan saada juuri sinulta seuraavan vinkin, kommentin tai oivalluksen, jonka avulla pääsen ajattelussani ja henkisessä kehityksessäni eteenpäin. Jo pelkästään se, että joudun käymään läpi menneen minäni ajatukset ja pureskelemaan ne ulkopuoliselle ymmärrettäviksi on erittäin terapeuttinen prosessi. Joten kiitos sinulle, että tarjoat tämän mahdollisuuden!

 

Ensimmäinen dokumentoitu päiväkirjamerkintäni on tasan neljän vuoden takaa, kirjoitettu Sunnuntaina 10.3.2013:

Andy Skädäm päiväkirja 10.3.2013

 
Mietteitäni tästä 10.3.2017:

Ensimmäisenä ego sanoo Älä tuota julkaise. Eihän se ole edes oikeaa tekstiä, pelkkiä lauseita taulukossa. Mutta egolle sanon että tack och adjöö. Jostain on pitänyt nuoren miehen aloittaa. En osannut tuolloin niinkään kirjoittaa tai hahmottaa tunteitani. Ajattelunikin oli melko kapeaa. Päiväkirjan aloittaminen oli itseasiassa enemmänkin selviämiskeino – tuo oli aikaa jolloin epämääräinen tulevaisuus ahdisti ja oli henkisesti paha olla. Oloani helpottaakseni päätin alkaa kirjoittaa joka päivä: mikä on ollut hyvää ja mitä opin tuona päivänä, minkä arvosanan annan päivälle asteikolla 0-10. Näin voisin todella huonoina päivinä lukea jostain dokumentoitua todistusaineistoa siitä, että hyviäkin päiviä on ja kyllä ne sieltä taas tulevat. Eli tämä oli ennemminkin kiitollisuusharjoitus, joka taitaa edelleenkin olla trendikäs terapiamuoto. Enkä ihmettele, kiitollisuus ja itsensä terapeointi kirjoittamisen kautta ovat erittäin toimivia keinoja selvitä vaikeista ajoista ja iloita hyvistä. En muista, miksi englanti valikoitui kieleksi tuolloin. Kai se oli helpompaa tarkastella elämäänsä ulkopuolisen silmin toisella kielellä.

Nuo nuoremman Antin lauseet eivät varmaan aukea kovin helposti yksinään, joten annan kontekstin: Olin juuri tullut jätetyksi (tai oikeastaan homma ei ollut kerennyt edes kunnolla alkaa, kun toista osapuolta jo alkoi ahdistaa). Silloin se oli itseluottamukselle ja identiteetille kova kolaus. Mutta se oli myös käänteentekevää – päätin, että nyt teen tälle ongelmalle jotain. En halunnut enää, että muilla (etenkin vastakkaisella sukupuolella) on kyky niin vahvasti vaikuttaa olotiloihini. Muilta hyväksyntää saadessani olin “onnellinen”, mutta tämä vaihtui epävarmuudeksi, masennukseksi ja vahvaksi hylätyksi tulemisen tunteeksi välittömästi, kun huomiota ja hyväksyntää ei enää saanutkaan. Karrikoidusti voisikin siis sanoa, että olin melkoinen VooDoo nukke, jonka tunnetiloja toinen ihminen pystyi tietämättään kontrolloimaan. Onpa hauska miettiä noita aikoja nyt kirjoitushetkellä! Tulee todella vapautunut olo siitä, että hallitsee itse omia tunteitaan ja että itseluottamus on pitkälti kiinni siitä, mitä tekee, ei siitä miten muut tekemisiini suhtautuvat. (edit: Eihän tässä toki vielä kirjoitushetkelläkään olla täydellisiä ja suhteet ovat ajoittain erittäinkin haastavia, mutta suunta on oikea ja etenee päivä päivältä kohti parempaa. Tässä auttaa The Daily Stoic – vuoden jokaiselle päivälle vinkki, jolla menneet  mahtimiehet ohjaavat kohti mielenrauhan ja sisäisen onnen saavuttamista.)

RSD eli Real Social Dynamics oli muuten mielenkiintoinen löytö tuossa vaiheessa – karismaattiset kaverit opettavat fundamentaalisia perustaitoja eli miten miesten tulisi käyttäytyä ollakseen kiinnostavia ja tullakseen hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen silmissä. Sitä taitoa ei muuten opetettu koulussa. Aiemmin uskoinkin vahvasti, että joko synnytään pelimiehenä tai kuollaan yksin. Onneksi ei todellakaan ole näin ja kultaisella keskitiellä on parhaat bileet 😀 Sain kuitenkin jälkeenpäin ajateltuna RSD:ltä jotain paljon suurempaa, kuin vinkkejä mieheksi kasvamiseen ja naisten iskemiseen. RSD:n perustaja Tyler (Mr. balding ginger) on mahtava filosofinen ajattelija, joka puhuu paljon henkisestä kasvusta ja sisäisen onnellisuuden löytämisestä. Jos aihe kiinnostaa, tsekkaa vaikka tämä Tylerin video jossa hän puhuu siitä, miten luoda itse itselleen hyvä, muista riippumaton tunne-elämä (K-18, mahtavien oivallusten sekaan mahtuu paljon härskiä kamaa).

“It is up to you to handle your emotions!”
“Because I don’t want anything, I don’t get tired.”
– Tyler, Real Social Dynamics

Tämä oli hauskaa ja opettavaista! Jatkoa seuraa varmasti…

Muistathan, että mennyt minäni ei ole yhtä kuin nykyinen tai tuleva minäni? Älä siis tekstieni pohjalta muodosta kuvaa minusta – tässä tarkasteltavan päiväkirjamerkinnän tai blogipostauksen kirjoittanutta ei enää ole olemassa.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Spread the love (more is more):
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrRedditEvernoteLinkedInWhatsAppStumbleUponAOL MailBlinklistBufferDiasporaGoogle GmailKindle ItMeneameNUjijPocketRediff MyPageSMSTwiddlaWordPressYoolinkYahoo MessengerWebnewsTuentiAmazon Wish ListBitty BrowserBuddyMarksDiary.RuEmailGoogle ClassroomApp.netBaiduBalatarinBibSonomyAIMBlogger PostBlogMarksBookmarks.frBox.netCare2 NewsCiteULikeDeliciousDesign FloatDiggdiHITTDiigoDZoneFarkFlipboardFolkdGoogle BookmarksHacker NewsInstapaperJamespotKakaoKnownLineLiveJournalMail.RuMendeleyMixiMySpaceNetlogNetvouzNewsVineOdnoklassnikiOknotizieOutlook.comPinboardPlurkPrintPrintFriendlyProtopage BookmarksPushaQzoneRenrenSegnaloSina WeiboSiteJotSlashdotStumpediaSvejoSymbaloo FeedsTelegramTypePad PostViadeoVKWaneloWykopXINGYahoo BookmarksYouMobYummly

Leave a Reply

Your email address will not be published.